Mutiara Kata :

Setiap yang berlaku di atas muka bumi Allah ini mempunyai ketetapan dan ia berlaku kerana atas perencanaan Allah yang senantiasa mempunyai hikmahnya tersendiri.
Disebalik keperitan yang dilalui pasti ada kemanisan yang bakal kita hadapi dan mengalaminya.Jadi kita sebagai Hamba Allah ini mestilah yakin dan sentiasa yakin bahawa setiap yang berlaku itu pasti mempunyai hikmahnya.
Senjata orang Islam adalah berdoa.Maka kuatkan keazaman dan terus menerus berdoa serta yakin atas pemberian oleh Yang Maha Esa.
Insya Allah,Allah itu Hebat dan Maha Mengetahui!

Friday, 11 October 2013

Resepi : Sotong Masak Cili



Nyum-nyum sedapnya!!!! Pedas pun yea jugak!!! 

RESEPI : SOTONG MASAK CILI

Bahan-bahan A :

1) Cili kering 
2) Bawang besar 
3) Air 
4) Blender 

*** Gunting cili kering ikut suka. Gunting terus dalam periuk senang nak masak terus atas dapur. Jangan lupa letak air pulak yea. Ini step nak masak cili kering tu dulu. Tunggu cili tu sampai menggelegak. Lepas itu, angkat perlahan-lahan dan toskan dengan penapis dan bukak air paip tau. Nanti sakit hidung menyengit. Al-maklumlah cili keringkan. Hahahahaha!!! Pasal cili kering tadi tu kalau buat banyak pun takpe.

*** Ok,kupas bawang besar sebiji atau dua biji pun boleh tengok banyak mana cili kering yang kita rebus tadi la yea. Guna bawang besar ni senang dan murah. Lagi-lagi bawang kecik mahal sekarang. Ok pastu dan potong dadu, masukkan cili kering yang direbus tadi yg telah ditoskan tadi sikit demi sikit ke dalam blender beserta air dan bawang besar yang telah dipotong dadu. Buat sikit-sikit. Sampailah dah blend semua.

*** Boleh simpan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti ais dan dijadikan stok untuk masak next time. 

Bahan-bahan B :

1) Bawang merah  3 biji ***
2) Bawang putih  3 biji ***
3) Halia sikit - 1/2 inci ***
4) Serai - 2 batang *di ketuk-ketuk je
5) Sotong - 8 ekor (bergantung pada saiznya) *dlm foto tu saiz sederhana
6) Cili yang telah diblend tadi.
7) Kuali 
8) Minyak masak 
9) Gula + garam + ajinamoto *secukup rasa je semua ni*
10) Air masak 

Langkah-langkahnya :

a) Pertama bahan-bahan yang bertanda *** dihiris-hiris. Kuantitinya ikut kepada jumlah sotongnya dan saiz besarnya bawang-bawang itu. Halia digunakan untuk potong bau hanyir sotong tu dalam masakan. Jadi kita gunakan dalam 1/2 inci jer. Dah hiris-hiris tu masuk dalam mangkuk ketiga-tiga bahan tu.

b) Sediakan kuali dan masukkan minyak dalam kuantiti sederhana. Jangan banyak-banyak sangat. Ok, bila minyak dah panas, tumiskan bahan-bahan (a) tadi sampai kekuning-kuningan. Tunggu dan kacau skit-skit sebab nanti melekat pulak kat kuali dan dikhuatiri tergaring pulak. 

c) Bila langkah (b) dah kekuningan, masukkan cili yg dah siap blend tadi dalam semangkuk macam tu,agak-agak je. Ok pastu tunggu sampai cili tu 'pecah minyak' iaitu maksudnya sampailah cili tu masak betul-betul. Macam mane nak tahu cili tu dah 'pecah minyak', bila cili tu dah nampak berkilat-kilat tu maksudnya dah 'pecah minyak' lah tu. Kemudian dalam semasa nak tunggu cili tu 'pecah minyak' masukkan 2 batang serai yang dah diketuk-ketuk. Kalau nampak minyak macam kurang, tambah minyak masak sikit supaya cili tu tak kering sangat selepas 'pecah minyak'. 

d) Kemudian masukkan bahan perasa gula + garam + ajinamoto. semuanya hanya secukup rasa je yea jangan terlalu banyak sangat. Nanti termasin pulak. dah bubuh semua tu, kacau-kacau dan rasalah yea. Kalau rasa pedas sangat, bubuh gula sikit lagi. 

e) Pastu dah tu masukkan sotong dan gaul-gaul dalam kuali. Kalau nampak kering tambah air sikit. Pastu tunggu sampai masak tapi jangan lama-lama sangat nanti sotong tu kecut. 

f) Last skali bolehlah hidangkan dan makan bersama family....hehehehehe.....


No comments:

Post a Comment